Folk på flukt fra Boko Haram og Kongo er blant de som akkurat nå drar nytte av pengene fra fjorårets Fasteaksjon. I år kan nye mennesker få hjelp når Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon blir arrangert den 18. - 20. mars. Og de kirkelige konfirmantene fra Herøy og Dønna deltar.

At en bøssebærer banker på døren er et sikkert tegn på at det snart er påske. Den årlige Fasteaksjonen blir i år arrangert for 51. gang, og går som vanlig til Kirkens Nødhjelps arbeid i over 25 land rundt om i verden. Sentralt står arbeid med vann, hygiene, toaletter og traumebehandling.

– «Ja, vi elsker dette vannet» er temaet for årets aksjon, og det er ikke uten grunn at vi prioriterer vann i arbeidet vårt. Skole og helse er viktig, men uten rent vann blir elevene syke og helsetilbudet overbelastet av mennesker med vannrelaterte sykdommer. Derfor fortsetter vi å gi folk rent vann, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland.

Pengene som kommer inn fra Fasteaksjonen gir Kirkens Nødhjelp muligheten til å reagere raskt i kriser, og er dermed med på å redde liv. I år har organisasjonen brukt penger fra Fasteaksjonen til å hjelpe folk som blant annet er på flukt fra Boko Haram og et kriserammet Kongo.

– Vi våknet til lyden av skudd, og la ut på flukt. Vi måtte etterlate alt vi hadde. Vi var på flukt i flere dager, og måtte gå langt uten verken mat eller drikke, forteller 14 år gamle Kany.

Hun er en av 4,8 millioner kongolesere som er på flukt i dag. Livet er snudd på hodet i løpet av kort tid for Kany, og det er når krisene i livet oppstår det er nødvendig med ekstra hjelp.

Slik er det for de fleste flyktninger, som forlater det meste de har når de legger ut på flukt. I tillegg til kongolesiske flyktninger jobber også Kirkens Nødhjelp blant flyktninger fra Syria, Myanmar, Sør-Sudan og flere andre land. I tillegg driver organisasjonen langsiktig utviklingsarbeid i en rekke land rundt om i verden.

– Hvert år får vi muligheten til å gjøre noe for andre som bor langt unna oss, og som mangler noe av det mest grunnleggende, slik som vann og et sted å gå på do. Vi mener dette også angår oss her lokalt, og derfor deltar vi i årets Fasteaksjon, sier menighetspedagog i Herøy og Dønna, Trine Heggheim.

Det blir mulig å støtte opp om aksjonen ved å gi i bøsser når konfirmantene kommer på døra tirsdag 20. mars, men også ved å sende et valgfritt beløp via Vipps til 2426, eller ved å sende SMS med kodeordet GAVE til 2426 (200 kr).

Søndag 18. mars er det felles gudstjeneste for Dønna og Herøy i Herøy kirke kl. 18.00. Her deltar konfirmantene, og ofringen vil gå til fasteaksjonen.

Trykk her for å lese mer om Fasteaksjonen 2018.