Til tross for et noe surt vårvær så satte det ingen demper for feiringen av nasjonaldagen i Herøy.
Tradisjonen tro stilte Herøy Musikkorps også i år opp og holdt en minikonsert for beboere, pårørende og ansatte i storstua på Herøy omsorgssenter i forkant av oppmøte for toget. Vegar Dalen ønsket på vegne av 17. mai-komiteen velkommen og orienterte om togorden før Philip og Lukas fra 10. klasse hilste velkommen med diktlesning. Diktene var skrevet for anledning av lærerne Kirsti Iversen og Ann-Kristin Lenning.
Våkne opp med sommerfugler i magen
Å vite at i dag er det nasjonaldagen
Kjenne på følelsen av spenning og sang
Festkledd, med flagg og 17. mai- toggang
Følge nøye med, blir det sol eller regn
Kjenne på kvart lite vårtegn
Kanskje kvitveisen har dukka opp
Eller hestehoven fint dandert i en kopp
Godheit fyller både lite og stor
Ei godheit for at vi her i Norge bor
Og at dagen skal feires med mange til stede
Som jubler og synger ut si glede
Ja vi elsker dette landet- kjenne, lukte, høre
Feire 17.mai, det er det vi skal gjøre
Stor og liten, hand i hand,
vandrer vi rundt og feirer vårt flotte land
Glade og lykkelige for at vi er fri og har det godt
At vi her i dag kan rope hurra
og si at vi har det fint og flott
For på øya vår her er det godt å bo,
her finner vi alle fred og ro
Langt unna verdens utrygghet, krig og smerter, med vårt kjære flagg i våre hjerter,
ønsker vi alle Herøyfjerdinger en dag fylt av glede, håp og tro.
Når klokka nærmet seg 11 var det stort oppmøte av folk på parkeringsplassen til det nye helsehuset før toget satte i marsj gjennom Karolineveien med retning mot kirka. En skikkelig regnskur førte nok til at ekstra mange hoppet av ved Herøyhallen, men i kirka var det som vanlig gudstjeneste der vikarprest Kolbjørn Lie og Herøy musikkorps sørget for ei fin stund.
Innmarsj og taler
Etter arrangementet i kirka spilte korpset opp og alle elevene ved Herøy skole marsjerte opp på den store scenen i Herøyhallen. Det er et flott og rørende øyeblikk å se de pyntede skoleelevene med norske flagg når de stiller seg opp og synger kjente og kjære barnesanger. For mange er nok dette et høydepunkt under 17. mai-feiringen i Herøy.
Årets hovedtaler var ordfører Elbjørg Larsen. Hun trakk blant annet fram at vi skal være glade og stolte av at barna er selve kjernen i feiringen av nasjonaldagen i Norge. Hun var takknemlig for at vi levde i et land som var fyllt av fred og har gjort det i 78 år. Hun minnet oss også om det denne tidens menn og kvinner fikk erfare gjennom de fem okkupasjonsårene under 2. verdenskrig.
- Vår takknemlighet for dette bør heller ikke i dag kjenne noen grense. Derfor er det viktig at historien fortelles videre til hver ny generasjon, og derfor har vi gjennom mange år sendt 10. klassingene til Polen med De hvite busser slik at de skal lære om krigens grusomheter. Men det er uro i verden, og i Herøy har vi fått mange innbyggere som kjenner til det motsatte av fred, og har vært nødt til å flykte fra sitt hjemland og til Herøy for å kunne leve i frihet. Vi skal ta godt vare på dem, sa Larsen
Larsen pratet også varmt for det gode livet, og minte oss på at det var viktig at vi alle var med å bygge fellesskapet.
- Norge er fremdeles et land der vi bryr oss om, tar vare på og stoler på hverandre, men noe har begynt å skje, og det gjelder her heime også. Tonen har blitt skarpere, og det er noen som opplever å stå utenfor fellesskapet, og unge kan oppleve utenforskap tidlig i livet. Det er underlig å se at så mange bruker så mye energi på misnøye. Det er ikke gjennom misnøye vi blir bedre, men det gjør vi ved å være aktive og heller se og jobbe for de mulighter som finnes i vårt samfunn. Det er alltid lurt å se på det vi har rundt oss med andre briller enn misnøyens briller. Da ser vi at det er mange som gjør mye i hele landet og i Herøy for at det skal bli en enda bedre plass å bo. Det er bare i lag at vi kan gjøre det bedre, og det er bare i lag at vi kan få en framtid og en bedre kommune sammen. Den viktigste ressursen er hverken landbruket, fisken, laksen, oljen eller gassen, men det er folket som bor her. Ingen har bedre forutsetning for å lykkes med dette enn vi som bor i Herøy. Vi kan ikke vente at noen andre skal gjøre Herøy til den kommunen vi skal være stolte av og vil vise fram, slik at bedrifter skal investere og at ungdommen skal flytte tilbake. Vi må derfor gå i lag og bygge et sterkere fellesskap, sa Larsen.
På grunn av en lei lungebetennelse kunne ikke ordføreren gå i 17. mai-toget i år, men hun tok allikevel med en del momenter i talen som ble skrevet før hun ble syk. Hun trakk fram at dette var et av de siste årene at 17. mai-toget gikk over den gamle brua over Herøysundet, og mente det ville bli stor stor stas å gå over nybrua når den ble ferdig.
- Når toget kom til skolen så kunne man se at det reises et nytt bassengbygg i all sin prakt. Ja vi har mye å glede oss over i Herøy, sa Larsen.
Larsen trakk også fram at Herøy var en MOT-kommune og at dette holdningsskapende arbeidet er et viktig bidrag for å forhindre utenforskap.
Hun avsluttet med noen ord fra hans majestet kong Harald.
Vi faller, og vi reiser oss, igjen og igjen, men vi klarer det sjelden alene.
Vi trenger hverandre.
Signe, Kaja, Mathea og Boushra holdt på vegne av årets 10. klasse en fin tale. De trakk fram at de var glade og for at de kunne feire friheten, demokratiet og gleden av å være en del av et rikt fellesskap. De talte varmt for at alle mennesker var like mye verdt, uansett hudfarge, religion, legning og nasjonalitet. De talte også varmt for å kunne ta egne valg og ta vare på hverandre. De kom også inn på den brutale krigen i Ukraina, og mente det var utenkelig at noe slikt skulle skje i et fritt Europa.
De kom også inn på at det for mange ungdommer kunne være vanskelig å takle skolepress, kroppspress og alle forventninger fra voksne.
- Det er ikke alltid det er slik det ser ut til å være. Mange kan ha problemer ved at de ikke klarer å tenke positivt om seg selv, og det kan sikkert innimellom virke som om vi har en demon i hodet. Det er også mange som kan være slitne og skolelei. Vi ønsker at dere voksne skal la oss ungdommer få være ungdommer. Det er lov å ta det litt med ro, og ikke være med på noen ting. Noen ganger kan vi lyve til dere om hvordan vi egentlig har det, så om noe virker galt, støtt oss selv om vi innimellom trekker oss bort og vil være litt for oss selv, sa elevene i sin tale.
De takket også foreldrene som hadde stilt opp gjennom 10 arbeidskrevende år i grunnskolen, gjennom oppturer og nedturer og gjennom korona og flaskeinnsamlinger og revy.
- Vi er helt avhengige av at dere stiller opp og hjelper og støtter oss i dette arbeidet. Hvis ikke hadde vi ikke kommet i mål med innsamlingen til årets tur. Nå ser vi fram mot at eksamen skal være over, slik at vi kan gjøre oss klar til det store høydepunktet, turen til Polen og Tyskland med Hvite busser. Vi vil også rette en stor takk til alle innbyggere i Herøy for deres støtte opp gjennom årene, for at dere fortsatt støtter oss på vei inn i voksenlivet, og vi håper dere fortsatt vil legge til rette for at vi skal ønske å komme tilbake til Herøy når vi er ferdige med utdanning og har fått litt luft under vingene, sa elevene i sin tale.
De avsluttet med å med å si:
- Hurra for Norge som et fritt og demokratisk land! Hurra for 17.mai! Hurra for Herøy! GRATULERER MED DAGEN!
Etter talen ble det som vanlig arrangert leker for ungene på kunstgressbanen utenfor Herøyhallen, i tillegg til at en fullstappet hall med festglade mennesker fikk servert kaker, kaffe og andre godsaker av en travel kjøkkenkomite.
Har lagt ved et bildegalleri med noen bilder fra 17. mai-feiring i Brasøy og Husvær.
Her er en liten filmsnutt fra årets 17. mai-feiring.