Tradisjonen tro inviterte Herøy Musikkorps til en minikonsert for beboere, pårørende og ansatte i storstua på Herøy omsorgssenter i forkant av oppmøte for toget.  Klokken 11 var det stort oppmøte av folk på parkeringsplassen til det nye helsehuset. Dette har nå blitt en ny og meget godt egnet møteplass for oppstart av 17.mai-toget. Vegar Dalen ønsket på vegne av 17. mai-komiteen velkommen og orienterte om togorden før ordfører Arnt Frode Jensen holdt appell. Han kom inn på at den veksten og framgangen man har fått i Norge ikke har kommet av seg selv, men var et resultat av hardt arbeid. Han advarte og var ellers svært bekymret for at «fake news» var blitt en del av nyhetsbildet både internasjonalt, nasjonalt og lokalt.

- Jeg anmoder hver og en om at dere tenker nøye gjennom det dere hører, og stiller spørsmål ved om dette er sant. Dette har noe med vårt demokrati å gjøre, og det er ødeleggende for demokratiet dersom slikt skal få vokse fram, sa en uvanlig skarp ordfører.

Ny vri i kirka
Dilana Holstad og Tora Lorentse Solhaug fra 10. klasse framførte det flotte diktet «Den nordnorske våren» av Helge Stangnes før toget tok oppstilling og som vanlig marsjerte til kirka. Nytt av året var at sokneprest Gunver Birgitte Nielsen hadde lagt opp til en annerledes samlingsstund i kirka. Den tradisjonelle gudstjenesten var tonet kraftig ned og det var lagt opp til et inkluderende program som burde passe til alle. Korpset stod for musikken og et nystartet barnekor sjarmerte alle med flott sang og innlevelse. Dette var virkelig et flott innslag og initiativtakerne for barnekoret trenger all den ros de kan få. Koret er et samarbeidsprosjekt mellom Herøy skole, flyktningetjenesten og Herøy kirke som vi forhåpentligvis vil få høre mer til ved senere anledninger. Nydelig var det.

Innmarsj og taler
Etter arrangementet i kirka spilte korpset opp og alle elevene ved Herøy skole marsjerte opp på den store scenen i Herøyhallen. Det er et flott og rørende øyeblikk å se de pyntede skoleelevene med norske flagg når de stiller seg opp og synger kjente og kjære barnesanger.

Wenche Sæthre Jørgensen ledet på vegne av årets 17. mai komite arrangementet i Herøyhallen på en rutinert måte.

Ingrid Kilvær Nilssen og Odin Dalen holdt på vegne av årets 10. klasse en flott tale der de blant annet takket for alle den støtten de hadde fått ved innsamlingen til årets klassetur med «Hvite busser» til Polen og Tyskland. Dette har vært en tradisjon ved skolen siden 2005 og en viktig påminnelse til våre ungdommer om krigens grusomheter. 

«Et hav av muligheter»
Årets hovedtale 17. mai ble holdt av Remi Fagervik. Han åpnet sin tale med å hilse på seks forskjellige språk. Han flyttet sammen med familien til Seløy for rundt et år siden og holder for tiden på med å renovere den gamle skolen der. Det spennende prosjektet har fått navnet «Skolo» og kan følges med daglige oppdateringer på Instagram. Han fortalte om sine minner fra barndommen da han kom til sin bestemor Mary og ble tatt imot med åpne armer. Hver søndag i 30 år åpnet hun den lille stua si for alle unger som hadde lyst til å komme på søndagsskole.

- Som fra vår bestemor har vi opplevd å bli møtt med åpne armer her på Herøy. Når jeg ser de bannerne som henger på veilysstolpene med kommunens slagord «Et hav av muligheter» så har vi merket at dette ikke bare er et slagord. Dette gjennomsyrer også opplevelser vi har i møte med befolkning og kommune. Jeg blir imponert når lærerne tar imot de små ungene våre på en så fin måte. Vi synes de er altfor små til å begynne på skolen når de er seks år, men vi ser hva «et hav av muligheter» kan gjøre.

- Vår datter Lotta oppsummerer sitt skoleår med å si; «Tenk det året her har jeg lært å lese, jeg har lært å skrive, jeg har lært å sykle og jeg har lært å ro». Et hav av muligheter til våre barn.

- Jeg har også snakket med foreldre som har fulgt barna sine gjennom mange vanskelige år med vanskelige kamper. Der andre bare har sett problemer har de de selv ikke gitt opp og sett et hav av muligheter. Etter å ha gått gjennom en vanskelig periode så gikk det bra til slutt, nettopp på grunn av at de så et hav av muligheter.

- Det rører meg når jeg prater med eiere av lakseoppdrett som ikke bare er opptatt av å berike seg privat, men også er opptatt av å skape gode arbeidsplasser.

- Jeg blir rørt når jeg står på sidelinja på en fotballkamp med en innvandrerpappa som ser et hav av muligheter for sine barn, selv om hans egen hverdag kan være vanskelig og utfordrende. Til slutt vil jeg bare oppfordre alle til å leve livene våre slik som min bestemor, med åpne dører slik at andre kan være velkommen inn. Dette er viktig for at vårt øyrike kan fortsette å ha et stort hjerte, sa Fagervik i sin tale.