Det er Storbritania som har formannskapet i Europarådet og har tatt initiativet til denne kåringen som har fått navnet "Best Practice Award Programme for European Coastal Towns".

Kystnære kommuner Konkurransen er åpen for alle kystnære kommuner fra land som er medlemmer av Europarådet.

Kandidatene vil bli målt på disse kriteriene: Nyskapning, relevans, effekt, overføringsverdi og bærekraft.

Eksempelkommune KS har blitt kjent med jobben som gjøres i Herøy blant annet for å snu den negative befolkningsutviklingen.

I september i fjor var Herøy eksempelkommune på Arbeidslivskonferansen i Oslo og rådmann Roy Skogsholm var invitert for å holde foredrag.

Kåres i mai Og det var med bakgrunn i de gode resultatene Herøy kommune har høstet med satsingen på næringsliv og ikke minst på økt bosetting som var årsaken til at rådmann Roy Skogsholm ble invitert.

Vinnerne av "Best Practice Award Programme for European Coastal Towns" vil bli kåret ved et arrangement i Storbritannia i mai.

Det nytter å satse Ordfører Arnt Frode Jensen mener dette er et nytt eksempel på at dersom man ikke våger å satse, så blir man stående på stedet hvil.

- Når man satser, kan man både lykkes og mislykkes. Men man må våge å satse for å oppnå noe.

Og hvis man først setter igang noe, så kan man oppnå gevinster man først ikke ante om, sier ordfører Jensen som syns denne oppmerksomheten fra KS - og kanskje også Europarådet - er særdeles hyggelig.

Hyggelig oppmerksomhet - Det er meget hyggelig og samtidig positivt for Herøy å få en slik oppmerksomhet, sier Arnt Frode Jensen til Herøyfjerdingen.

Det er KS sentralt som har henvendt seg til KS Nordland om saken.

Omstillinger Sistnevnte skriver i en mail til Herøy kommune at Herøy kandidatur vil være positivt både for kommunen og for å få økt oppmerksomhet om de utfordringene som distriktskommunene langs kysten strir med.

På sin nettside skriver KS sentralt blant annet at: "både i det nordlige og sørlige Europa står mange kystsamfunn overfor store utfordringer, med store omstillinger i kystbasert næringsvirksomhet og med demografiske utfordringer".