Herøy kommune har donert den gamle brannbilen og tankbilen til den humanitære organisasjonen Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte, som vil overlevere dem til det krigsrammede Ukraina.
Lørdag 16. oktober var Joakim Sandodden og sjåfør Pål Andersson fra organisasjonen Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte i Herøy og hentet den gamle brannbilen og tankbilen som nå har blitt byttet ut med en ny og moderne brannbil som har begge funksjoner. De gamle bilene vil derfor ikke bli brukt lenger og ville ellers kun medført en unødvendig driftskostnad for å være operative.
Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte er en nystiftet humanitær organisasjon som består av et styre med personer som har lang erfaring med overlevering av donerte brannbiler og brannmateriell til brannvesenet i Ukraina. Joakim forteller at de så langt har levert 36 kjøretøy fra Norge til brannvesenet og helsevesenet i Ukraina. De har direkte kontakt med ledelsen i byen Dnipro som ligger i den østlige delen av Ukraina.
- Vi kjører inn i Ukraina med alle kjøretøy og alt utstyr som leveres. Vi har også med oss semitrailer med last som stort sett leveres fra brannvesen og noe fra helseforetak. Det som er spesielt med oss er at vi kjører inn i Ukraina og leverer til brannvesenet og at det bare går to døgn før utstyret er operativt. Vi var inne i Ukraina bare noen dager etter invasjonen på grunn av at en av de som er i ledelsen hos oss har drevet med utveksling av brannutstyr i flere år til Ukraina. Han har ikke drevet i samme skala som nå, men har kjørt nedover noen brannbiler og brannutstyr på grunn av at mye av det utstyret de har bygda er svært dårlig, sier Sandodden.
Drives av frivillighet og innsamlede midler
Sandodden forteller at det nå blir den sjette kolonnen de skal kjøre inn i Ukraina mot slutten av oktober. Organisasjonen har et styre som består av fem personer som holder på med dette på heltid. Alt er basert på idealisme og non-profit og Sandodden forsikrer oss om at de kan legge fram et regnskap som viser at de ikke har tatt ut så mye som en halvliter cola til privat formål, og at alt går til diesel og vedlikehold av bilene før de leveres. Organisasjonen har så langt ikke fått en krone i statlig støtte og alt er derfor er basert på innsamlede midler gjennom kampanjer på sosiale medier.
- Vi oppfordrer til donasjoner hele tiden og driver vår virksomhet fra hånd til munn. Det å samle inn biler går knakende fort. Vi har nå 1900 medlemmer på vår private Facebook-side, og leverer vi ut ei melding om at vi har en bil i Hammerfest som må til Trøndelag så er den på tur nedover i løpet av dagen. Det er stor velvilje til å hjelpe oss på alle fronter, men det er rett og slett kostnadene til diesel for å kjøre kolonnene nedover som kan ta knekken på oss. En bil koster oss i snitt 35000 kroner før den står i Ukraina.
- I hver kolonne har vi to sjåfører på hvert kjøretøy og alle disse fungerer samtidig som ambassadører for oss. Uten disse hadde vi ikke hatt det kontaktnettet vi trenger for å få tak i utstyr. Vi tilbyr alle som donerer utstyr å bli med på tur. Vi har som regel en erfaren sjåfør og en ny sjåfør på hver bil. Det er jo et enormt byråkrati for å komme seg fra Polen og inn i Ukraina, sier Sandodden.
Sjekkes gratis på verksted
Bilene fra Herøy ble kjørt til Trønderbilene verksted på Steinkjer der de blir kontrollert og fikset før de blir med i kolonnen til Ukraina. Det meste av arbeidet blir gjort gratis og Joakim forteller at verkstedet blant annet har bidratt med mellom 150 og 200 nye lastebilhjul. Vi skjønner derfor at dette verkstedet bidrar med betydelig støtte til organisasjonen. I tillegg har de også på de første kolonnene kun betalt for lugaren for fergetransporten fra Sverige til Polen, noe som selvsagt også har utgjort en betydelig besparelse for reisen. Nå må de imidlertid betale for dette selv.
Utstyret har reddet liv
Sandodden forteller at de har fått mange tilbakemeldinger på at utstyret de har levert har reddet liv.
- Brannvesenet i Ukraina er i seg selv et mål for Russland og de bomber jo brannstasjoner og skyter sund redningsbiler for å psyke ut befolkningen. Jeg tror det er 1700 brannbiler som er ødelagt av russerne. Det lille vi bidrar med er jo derfor bare en dråpe i havet, men jeg har fått tilbakemeldinger på at mye av utstyret vårt har reddet liv. Vi har også levert en del frigjøringsutstyr som betongsager og hydrauliske klippeaggregat, og det har de aldri sett. Dette er jo helt vanlig hos oss, men der har de et helt annet system med at politiet alltid kommer først ved ulykker. Dette medfører jo dessverre at personer som ikke blir frigjort kan få en smertefull død ved ulykker, sier Joakim Sandodden.
Joakim har arbeidet med mye forskjellig, men sier at dette er det arbeidet som har vært mest givende. Siden krigen brøt ut har han ikke hatt lønnet arbeid før helt nylig, men har klart seg med lønnen til sin samboer. Vi kan vel derfor trygt konstatere at han er en skikkelig idealist som brenner for det han holder på med.
Sterke inntrykk og en viss risiko
Når vi spør Joakim om han ikke er redd for livet når han drar inn i Ukraina, så forteller han om det som møtte han under de første turene. Han har vært med på alle turene til Ukraina siden krigen brøt ut.
- Vi brukte rundt 10 timer på byråkratiet på grensen for å komme oss inn i Ukraina, og jeg vet ikke hvor mange tusen flyktninger som kom mot oss med bæreposer og småunger. For min del ble det derfor mange timer med gråting over hvor forferdelig de hadde det. Da tenker man ikke på at man skal inn i et land i krig, men på alle skjebnene for de som er rammet av krigen. Det var kaotiske tilstander og Polen var full av flyktninger. Vi reiser jo inn i et land i krig og vi er jo klar over at det er en risiko for oss. Derfor bruker vi utelukkende folk fra brann og redning på turene våre. De er vant med å arbeide under en viss form for risiko.
- Fram til nå har vi vært heldige med det området vi har vært i, men nå er det kanskje mer urolig enn det noen gang har vært der. Får vi melding når vi står i Polen om at det er uroligheter så kjører vi jo ikke inn. Vi er jo ikke idioter heller, men da avbryter eller avventer vi heller. Det har jo ikke skjedd enda, men vi har direkte kontakt med brannfolk som kjører 1000 kilometer i Ukraina for å møte oss. De kjører militærkolonne for å hente brannbilene og utstyret og har derfor kontakt med det militære. Det er jo brannbilene som vises på bildene, men vi har jo også med oss rundt 25 tonn med utstyr som er minst like viktig som selve brannbilene, avslutter Joakim Sandodden.
Ønsker flere bidrag
Organisasjonen Norsk Ukrainsk brann- og ambulansestøtte er som nevnt utelukkende avhengig av økonomiske bidrag for å drive sin virksomhet og, oppfordrer derfor både private og bedrifter til å støtte dem på Vippsnummer 746679 eller kontonummer 2140 11 72146. Joakim Sandodden kan også kontaktes på e-post joakim.sandodden@gmail.com.