Ifølge tall fra Ferjedatabanken var fergesambandet mellom Søvik-Austbø-Herøy-Brasøy i 2021 det nest største fylkessambandet i Nordland.
Ordfører Elbjørg Larsen er opptatt av å synliggjøre den den økende fergetrafikken som har vært de siste årene, og derfor har hun hentet ut tall som viser at trafikken mellom Herøy/Dønna og Alstenøya øker voldsomt.
Statistikken viser at det på Herøysambandet i 2021 ble fraktet 211 177 pbe (personbilenheter) mens trafikken i 2018 var på 164 533 pbe. Dette viser at det på tre år har vært en stigning med 28,3 prosent på dette sambandet, og at man for første gang passerer 200 000 pbe. Største fylkessamband i Nordland er Vennesund-Holm på Kystriksvegen med 221 518 pbe i 2021. Dette sambandet forbinder Sømna og Bindal kommune.
Ser vi på Dønnasambandet viser tallene også her en økning. Mens det i 2018 var en trafikk på 146 777 pbe har dette nå økt til 159 304, som gir en økning på 8,5 prosent.
Ser vi begge sambandene under ett viser trafikktallene at det ble fraktet til sammen 370 480 personbilenheter mellom Alstenøya og Herøy/Dønna i 2021. Sammenligner vi disse tallene med riksvegsambandet Bognes-Skarberget som fraktet 392468 pbe viser det at det nesten ble fraktet like mange biler mellom Herøy/Dønna og Alstenøya.
Til sammenligning viser tallene for 2021 for Stokkvågen – Lovund 100137 pbe, Tjøtta - Forvik 85136 pbe.
Stort behov for fastlandsforbindelse
Ordfører Elbjørg Larsen synes det er viktig å få fram disse tallene for å vise at behovet er stort for en fastlandsforbindelse.
- Jeg synes det er fint å se at det er en så stor økning i Herøysambandet, og da spesielt med tanke på at vi skal inn i et nytt fergeanbud.
- Det at sambandene i Herøy og Dønna er så store, og bare blir slått av riksvegsambandet mellom Bognes og Skarberget, er også et viktig bakteppe når det skal diskuteres fastlandsforbindelse. Dette synliggjør behovet og disse tallene viser bare hvordan situasjonen er nå. Både Mowi og de andre som driver i sjømatnæringen legger opp til vekst og det samme gjør reiselivet. Det legges også opp til vekst i Dønna, og vi må ikke være for redd når vi skal se inn i framtida, sier ordfører Elbjørg Larsen.
Larsen mener det er viktig å ta høyde for den store veksten som kommer. Hun mener det er viktig å ha tall som viser behovet når man skal inn i diskusjonen med fylkeskommunen om hvilken kapasitet det skal legges opp til i det nye fergeanbudet. Ordføreren mener også at når den nye brua over Herøysundet blir ferdig så vil dette også bidra til økt trafikk. Hun mener derfor det er viktig å ha tall som viser behovet når man skal inn i diskusjoner.
Herøyfjerdingen er kjent med at det er mange som klager på fergerutene ikke er godt nok tilpasset behovet til de reisende. Ved bortfall av de ordinære fergene er det også et stadig problem at det settes inn gamle reserveferger som ikke dekker behovet. Dette fører igjen til at mange biler må stå igjen på fergeleiene. I sommermånedene sørger også turisttrafikken for at kapasiteten på fergene ofte blir for liten.
Ønsker fortgang i fastlandsforbindelsen
I dag, onsdag 26. januar, drar Elbjørg Larsen sammen med ordfører Nils Jenssen i Dønna til Bodø for å ha møte med politikere og administrasjon i fylkeskommunen. Med på møtet blir også prosjektleder Roy Skogsholm som arbeider med fastlandsforbindelse mellom Herøy/Dønna og Alstenøya. Etter møtet med fylkeskommunen skal delegasjonen ha møte med NHO Nordland.
- Målsettingen er nå er å få framdrift i prosjektet og få fastlandsforbindelsen prioritert inn i Regional transportplan. Prioriteringen i dette arbeidet blir gjort i april eller juni, og det er viktig for oss å komme i dialog med de som gjør dette arbeidet. Monika Sande (Sp) er ny samferdselsråd i Nordland, og hun har jeg ikke truffet i denne sammenhengen før. Vi har også fått en ny samferdselsminister og trenger så snart som mulig å løfte dette prosjektet opp på statlig nivå. Det har gått altfor tregt med arbeidet med fastlandsforbindelsen, avslutter ordfører Elbjørg Larsen.