I sommer ble det gjennomført noe så sjeldent som et bryllup ute på det gamle fiskeværet Sandsundvær. Vi har tatt oss en prat med brudeparet for å høre hvorfor de valgte å gifte seg akkurat på dette stedet.
De fleste forbinder nok Sandsundvær med den tragiske ulykka som rammet fiskeværet den 22. januar 1901, da 34 mennesker måtte bøte med livet. Den 11. juni i år valgte Stine-Mari Olsen og Geir Ola Frikstad å gifte seg ute på Sandsundvær, for på denne måten å vise at fiskeværet også kunne bli husket for noe positivt.
Prest for anledningen var Leif Larsen som for tiden holder på med å lage en dokumentarfilm om Sandsundværulykka. Larsen arbeider som prostiprest i Indre Helgeland prosti, men har i mange år hatt en spesiell interesse for film og foto. Nå er han sammen med produksjonsselskapet Deadline Media i full gang med å få ferdigstilt en dokumentar om den tragisk Sandsundværulykka som forhåpentligvis blir ferdig til jul i år.
- Da vi skulle gifte oss var det ingen tvil hos meg om at dette måtte skje på Sandsundvær, hvis vi bare fikk lov. Min tipp-tipp-oldefar Andreas Kristoffersen omkom i ulykka og i tillegg var det også flere slektninger der som overlevde ulykka, sier Stine-Mari.
Stine-Mari og Geir hadde et ønske om å vise at Sandsundvær også kunne bli husket for noe positivt, for på denne måten hedre de som mistet livet i kamp med naturkreftene.
Seløy Kystferie drives av brudens far Trond og broren Kristian. De har gjennom mange kjørt RIB-turer ut til blant annet Sandsundvær, der de også har fortalt om Sandsundværulykka. Dette har nok også bidratt sterkt til at de nygifte har fått et spesielt forhold til stedet.
- Det var fint for oss med det bakteppet fra 1901 å kunne gjøre noe gledelig der ute. Det var også utrolig stort for oss at vi fikk tak i Leif Larsen som prest, sier Frikstad.
Stine-Mari og Geir forteller at været var heller dårlig da de dro ut til Sandsundvær med RIB, men at det klarnet opp under selve vielsen.
- Det ble blå himmel på et øyeblikk og det klaffet egentlig veldig bra. Under selve vielsen var det rundt 25 som deltok. På grunn av at det var nokså hustrig der ute så var det mange som valgte å ha flytedressene på, sier Stine-Mari og Geir.
Stine-Mari forteller at hun var nokså skjelven da hun stod i brudekjole på moloen etter vielsen og ble fotografert, men at dette uansett en veldig fin og spesiell opplevelse. Selve vielsen ble foretatt ved en brønn der det fortelles at mange skal ha berget livet ved å holde seg fast i et tau eller kjetting som var festet rundt brønnen. Stine-Mari forteller også at et av de siste bildene som ble tatt av hennes farfar Pelle før han døde er fra dette stedet, og at dette også var spesielt.
Selve bryllupsfesten ble gjennomført i lokalene til Seløy Kystferie. Herøyfjerdingen gratulerer de nygifte og ønsker dem lykke til med ekteskapet.
Se flere private bilder i bildegalleriet.