Mandag 28. oktober var Gudmund Broks Kongshavn fra organisasjonen MOT og holdt et inspirerende foredrag for foreldre og andre interesserte i Herøy skoles aula.
Herøy skole har vært MOT-skole helt siden 2012, og i dette arbeidet ønsker de å få med foreldre og andre aktører som er i kontakt med barn og ungdom til å bygge opp lokalsamfunnet til beste for barn og unge i kommunen. Tanken er at du som voksen kan være med å forsterke positive beskyttelsesfaktorer for barn og unge.
Gudmund har tidligere reddet mange baller som profesjonell fotballkeeper, men liker fremdeles å ha mange baller i luften gjennom sitt arbeid som regionleder i MOT for Nord-Norge.
- Hovedmotivasjonen min for å jobbe i MOT er et brennende ønske om at alle barn og unge skal ha det best mest mulig med seg selv og sine omgivelser. I likhet med alle andre har jeg hatt mine utfordringer, og jeg kunne ønske at jeg og min klasse hadde hatt MOT da vi gikk på skolen, uttaler Kongshavn på nettsidene til MOT.
Gudmund klarte gjennom historier og egne erfaringer på en engasjerende måte å få fram hvordan man kan klare å skape et varmere og tryggere samfunn for barn og ungdom. Han fortalte at han flere ganger selv hadde kjent på en klump i magen i møte med andre mennesker. Det at han også har slitt og fortsatt sliter med stamming har også bidratt til å forsterke denne følelsen.
- En stor del av grunnen til at jeg jobber i MOT er at jeg er lidenskapelig opptatt av å bidra til å minske eller å fjerne denne klumpen i magen. I tillegg er det også viktig å jobbe med å få barn og unge mennesker til å kunne håndtere det. Det å tåle denne klumpen i magen er jo en del av det å være menneske, som alle dere her i dag har kjent på utallige ganger. Vi kan ikke alltid styre unna det, men vi kan øve på å håndtere det, sa Kongshavn.
Viktig for alle å bli sett
Kongshavn klarte å engasjere forsamlingen med ulike øvelser for å få fram sitt budskap som bestod av tre hoveddeler:skape godfølelsen, vise bakgrunnsforståelse og praktiserere tøff kjærlighet. For å lykkes med å nå inn til barn og ungdom er man nøst til å finne en balanse mellom disse tre delene.
Ofte kan man som foreldre eller trenere overse dette behovet og heller kjefte på ungene i stedet for å gå i dialog med den enkelte. Gudmund mente også at det var menneskelig å reagere slik, men oppfordret oss til å prøve å oppmuntre og avklare forventninger i stedet for å bare kjefte. Han var også opptatt av at det var viktig å gripe inn når forventningene ble brutt. Det at livet går opp og ned er noe vi alle må lære oss, og det er derfor viktig å lære ungdommene å bli motstandsdyktige og få troen på seg selv.
Gudmund holdt et forrykende tempo i en og en halv time uten uten stans, men klarte allikevel å engasjere alle i salen. Dessverre var det altfor for få som møtte opp og fikk med seg dette viktige budskapet.
Et afrikansk ordtak sier det slik: «Det kreves en hel landsby for å oppdra et barn». Da rektor Lars Olav Larsen øsnket velkommen hadde han omskrevet dette til «Det kreves en hel øy for å oppdra et barn». Dette innebærer at vi alle bør bry oss dersom vi ser at noen har det vanskelig, og prøve å hjelpe dem til å få troen på seg selv og gjøre riktige valg.
Har du noen minutter til overs? Se denne filmen som forklarer litt om hvordan det jobbes med MOT i skolen.
Les mer om MOT på www.mot.no