Vidar Skagen fra Herøy lanserte i april i år sin bok «Kvarstadmatrosen» på eget forlag. Boka handler om Knut Roald Henriksen fra Hjelmsøya i Herøy, som ville gjøre en innsats for å fri Norge fra nazistene under andre verdenskrig. Boka er basert på 24 artikler som Henriksen publiserte i Helgelands Blad i 1977 om sine dramatiske år i tysk fangenskap under andre verdenskrig.

Boka om «Kvarstadmatrosen» lever nå sitt liv og er tilgjengelig hos bokhandlerne og bibliotek en rekke steder i landet. Herøy skole har en lang tradisjon med at avgangselevene reiser med «De hvite busser» til Polen og Tyskland for å lære om andre verdenskrig og Holcaust. På disse turene besøker elevene også flere konsentrasjonsleirer for å få et sterkt innblikk i krigens grusomheter. I den forbindelse passer det godt at elevene får høre at det ikke bare var jøder som satt i konsentrasjonsleirer. Lærer og rådgiver Britt Anne Karlsen hadde derfor tatt initiativet til at boka om "Kvarstadmatrosen" burde bli en del av pensumet på Herøy skole. 

Forrige uke var Vidar på besøk i 9. og 10. klasse på Herøy skole og fortalte om boka, samtidig som han prøvde å relatere det til dagens urolige verdensbilde. Etter besøket i klassene forteller Vidar at det var flere elever som stilte spørsmål og var aktive når han fortalte om boka.

- De fleste var jo veldig stille, men noen stilte spørsmål og hadde tanker rundt dette, og ikke minst om situasjonen i verden. Jeg tok det jo litt den veien og stilte dem også noen spørsmål om demokrati, fascisme og nazisme. Jeg spurte dem også om de kjente til noen fangeleire, og det gjorde de. Elevene fulgte med, men det var nok ikke alle som syntes det var like interessant. Jeg har jo liten erfaring med å prate til så unge mennesker, og dersom jeg skal gjøre det på nytt vil jeg nok forandre litt på presentasjonen. Dette var derfor nyttig lærdom for meg også, sier Skagen.

Litt om boka
I omtalen av boka forteller Vidar at han kom over historien om Kvarstadmatrosen mens han jobbet med annet bokprosjekt.

- Her fant jeg også kameraten til Knut Henriksen, Marius Jørgensen, fra Risvang på Sør-Herøy. Han var med på flere av turene til Murmansk og USA og var også med på et skip som fraktet soldater i forbindelse med landgangen på Sicilia. Han overlevde krigen, men kom ikke hjem til Norge. Han emigrerte til USA.

Men for Knut Roald Henriksen gikk det annerledes.

- Henriksen hadde publisert 24 artikler om sine dramatiske år i tysk fangenskap under andre verdenskrig i Helgelands Blad høsten 1977. I arbeidet med å klargjøre tekstene til bok, har respekten og beundringen overfor det mange valgte å ofre for at vi skulle få et fritt land vokst. Historien til Knut er en av mange. Men likevel, denne er så sterk og levende at jeg kjenner luktene, hører ropene fra fangevokterne, er med inn i leirene og møter de forpinte folkene og ser de fortvilte øynene. Jeg ser mer, jeg ser håpet og kjenner varmen fra Knut som prøver å hjelpe. Hans reise gikk gjennom et helvete hvor de utspekulerte djevlene stod klare og gjorde livet så pinefullt de kunne for mange, skriver Skagen i sin omtale av boka.

234 sjøfolk ble tatt til fange, deriblant Henriksen, og mange døde i tysk fangenskap.

- For Knut og mannskapene på «Kvarstadbåtene» ble det en kamp for å overleve. Etter at Knut kom hjem til Hjelmsøya, var det ikke lett for ham å bearbeide de sterke inntrykkene og pinslene han hadde vært igjennom. Han veide bare 45 kilo og måtte bruke tid på å bygge opp både kropp og sjel. Det var ikke mangel på omsorg i søskenflokken og familien ellers, men han kjempet med minnene og traumene etter tre forferdelig år i tyske fangeleirer og konsentrasjonsleirer, skriver Skagen.

Boka er illustrert med 22 tegninger av illustratør Bård E. Valberg. Baksiden er et maleri av Rolf Jørgensen fra Herøy.

skagenbok.no kan du lese mer om forfatter Vidar Skagen og hans bøker.