Kirsti Iversen var kveldens konferansier og ledet oss gjennom et imponerende program. På scenen hadde hun det faste husbandet "Hjertebank" som sørget for fengende musikk og god stemning gjennom hele kvelden med mange gjestevokalister.

Korpset åpnet kvelden med en flott opptreden, hvor en av melodiene var “La det svinge” hvor en video av personer rundt på øya tok seg en liten svingom. Selv om det var færre elever i år på grunn av ferie, leverte elevene fra kulturskolen en flott opptreden med blant andre en egenkomponert sang.

Lukas Fagervik som har en far som er utflyttet herøyfjerding spilte helt fantastisk på trompet, før også faren Hans Inge Fagervik kom på scenen og de rørte publikum med sangen “Med tean i tanga og hjertet i nord”, som handler om en norsk flyktning som flyttet sørover fra Finnmark under 2. verdenskrig og aldri kom seg opp til heimplassen igjen. 

Kvelden var ikke bare fylt med musikk og glede; den var også en anledning til å hedre noen av dem som har utmerket seg i lokalsamfunnet. Herøy kommunes frivillighets-, kultur-, nærings- og unge kunstneres priser ble delt ut.

Frivillighetsprisen
Prisen gikk til en meget overrasket Roger Håland.

Her er juryens begrunnelse:
Kandidaten har på flere områder utmerket seg som fortjent til frivilligprisen. Han var fast assistent i speidergruppa i 7-8 år. Han har veldig godt lag med barn og unge, har masse praktiske ferdigheter, er strukturert og passe streng. Etter hvert ble han også tatt opp som leder i speiderkretsen. Kandidaten fortjener også frivillighetsprisen for sin enorme innsats med utallige dugnadstimer på crossbanen. Uten hans innsats hadde vi ikke hatt sjans til å ha banen i drift slik vi har det. Kandidaten har et pågangsmot, en arbeidslyst og et humør som få! En ildsjel, som fortjener å bli satt pris på.

Unge kunstneres pris
Vinneren ble Marius Sandvær.

Her er juryens begrunnelse:
Kandidaten har spilt badminton siden han var 6 år. Han har utmerket seg stort innenfor idretten, ikke bare på Herøy, men også i badminton miljøet i hele Norge. 

Han har spilt på lokale turneringer, rankingturneringer, UBM (NM), Junior NM og kronet det hele med å spille EM (Europamesterskap) med landslaget i 2023. Der spilte han seg helt opp til en 1/8 dels finale i dobbel. 

Pr. 30.03.24 var han rangert som nummer 1 i Norge i dobbel, Nr.1 i Norge i mixed dobbel og nr.3 i Norge i single. 

Høsten 23 flyttet han til Kristiansand for å satse fullt på badminton. Men ble dessverre syk, noe som gjorde at toppsatsning måtte legges på hyllen og han flyttet tilbake til Herøy og fullfører videregående i Sandnessjøen. Han avsluttet sesongen med å spille ranking på Djerv i februar og UBM på Sotra i april. Men da uten trening. På Djerv kom han likevel hjem med gull i mixed dobbel, sølv i dobbel og bronse i single. Det som var det største der var han han under banketten med 300 deltakere fikk utdelt SVEIN WÅLANDS minnepris. Dette er en pris som henger svært høyt i badminton Norge og deles ut til en gutt og en jente under UBM som har utmerket seg ikke bare på banen, men utenfor banen også. 

Dette viser bare hva kandidaten har fått til gjennom idretten, både på og utenfor banen. Og at han er blitt lagt merke til for den personen han er. Det er veldig godt å vite hvordan han blir satt pris på i badminton miljøet. Og uansett om han ikke kan trene på toppnivå lenger, vil han uansett bli å finne i miljøet i mange år til.

Næringsprisen
Prisen gikk til Jan Erik Jakobsen, men han var på ferie, så barna Ina Therese, Steffen og Andreas tok imot prisen på vegne av faren. Men Jan Erik hadde spilt inn en takkehilsen som ble spilt av på storskjermene i Herøyhallen.

Her er juryens begrunnelse:
Kandidaten til årets næringspris har i flere tiår vært en positiv kraft i næringslivet på Herøy og er en verdig vinner av næringsprisen 2024. Under hans ledelse har bedriften vokst til å bli en stor og moderne bedrift og en stor arbeidsgiver i lokalsamfunnet. Dette er alene en stor prestasjon, men ikke hovedgrunnen til at han tildeles prisen.

Kandidaten har lyktes i næringslivet og vist i praksis at han ønsker å pløye betydelig av kapitalen sin tilbake i lokalsamfunnet. I tillegg til sitt virke i Seløy Sjøfarm har han markert seg som en igangsetter av næringsliv, som for eksempel Inter Notservice, og er en aktiv bidragsyter til samfunnet med sponsing av lokal idrett og kulturliv.

Kandidaten er en næringslivsaktør som stimulerer andre til å lykkes og er en verdig vinner av næringsprisen 2024.

Kulturprisen
Vinneren av Kulturprisen ble Dagrunn Grønbech, og hun møtte opp til tross for skader i både en arm og en fot. Med hjelp kom hun på scenen og holdt kveldens beste takketale, som skapte mye latter.

Her er juryens begrunnelse:
Grunnen til at vi ønsker å løfte nettopp denne kandidaten er at den ikke bare har satt Herøy på kartet, men at hun også er en foregangskvinne for å implementere lokale historier gjennom årtider inn i dagens samfunn. 

Hun har gjennom forskning og som forfatter satt ord på kvinners kamp gjennom årtider ved å synliggjøre og dokumentere kvinnekultur, kvinners arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Hun har hatt søkelys på fiske og fangst, landbruk og husflid med mål om å belyse kvinners betydning for lokal kultur og historie.  Hun har skrevet bøker om kvinnebevegelsens historie fra kampen for kvinners stemmerett og fram til i dag. Likelønn, seksuell trakassering og vold mot kvinner og barn er viktige temaer. Lokale kunnskaper om øysamfunnet rundt oss har vi også blitt beriket med. 

Hun reiser rundt og holder foredrag om svunnen tid, hun har vært med å utvikle fagbrev innen fiskeindustrien og hun har bidratt til at historien om fiske og fangst er belyst i vår fiskekommune. Historie er viktig for fremtiden, kandidaten binder fortid og fremtid sammen til glede og opplysning for oss på Herøy og ellers i Norges langstrakte land. 

Kulturkvelden var en kveld hvor herøyfjerdingene kunne samles, feire og bli inspirert av det rike kulturelle mangfoldet i Herøy. Med en fullsatt sal og glade ansikter overalt, er det tydelig at denne tradisjonen er kommet for å bli. Vi gleder oss allerede til neste år!

Tekst og foto: Pål Nikolaisen