Lørdag 22. januar dro Seløy Kystferie og representanter fra kommuneledelsen til Sandsundvær for å markere 121-årsdagen for den tragiske Sandsundværulykken som krevde 34 menneskeliv.
Seløy Kystferie har som tradisjon at de tar turen ut til Sandsundvær med RIB den 22. januar hvert år for å markere og hedre de som mistet livet for 121 år siden.
Ordfører Elbjørg Larsen og nærings- og samfunnsutvikler Ronny Godhei Hansen deltok fra kommunen sammen med Kristian, Trond og Gunn Olsen fra Seløy Kystferie. I tillegg deltok også Cathrine B. Solvang på turen.
Ordføreren la ned blomster på minnesmerket, og Seløy Kystferie tente for tiende året på rad lys på minnesmerket på moloen på Sandsundvær.
På 120-årsdagen for et år siden var været svært dårlig med orkan i kastene. Dette medførte at ordføreren stod over turen, men far og sønn Olsen dro likevel utover med RIB for å tenne lys.
I år var det etter det vi kjenner til planlagt en større markering, men denne måtte avlyses på grunn av smittesituasjonen i kommunen.
Sandsundværulykken
Den 22. januar 1901 omkom 34 mennesker på Sandsundvær i Herøy kommune. Årsaken til ulykken var i hovedsak springflo i kombinasjon med sterk vind fra sørvest.
På ulykkesdagen skal det ha vært 254 mennesker der ute. Kun en familie skal ha bodd der fast mens resten kom dit på vinterfiske og bodde i toetasjes buer. I tillegg var det et hus i tre etasjer der som inneholdt butikk og salteri der det bodde rundt 20 personer.
Etter hvert som sjøen steg på ulykkesdagen, begynte den å rive buene på sjøen, båter slet seg og ble knust mot land. Ettersom Sandsundvær består av svært lave holmer, var det få trygge steder folk kunne flykte til. De som ble stående igjen på de mest utsatte holmene, holdt seg fast i tau og kjettinger, men den iskalde sjøen var etter hvert full av livsfarlig vrakgods. Det sies at mange av de som døde ble slått i hjel av påler og planker som de ikke kom seg unna.
Omkring halvparten av de 16 buene ble tatt av uværet, i tillegg til storhuset. De døde ble lagt i ei egen bu. Folk hjalp hverandre så godt de kunne, der de lå værfast langt ute i havgapet i tre dager etter ødeleggelsene 22. januar. Det finnes flere hjerteskjærende vitnebeskrivelser fra den forferdelige ulykken.
Det omkom altså 34 mennesker i Sandsundværulykken, og av disse ble 25 funnet mens ni ble igjen i havet. Det er 21 av de omkomne som ligger gravlagt i et eget gravsted i Herøy, mens fire er gravlagt i Leirfjord.
Reidar Moursund har skrevet et hefte om Sandsundværulykken som kan bestilles hos han.
Trykk her for å lese mer om ulykken på lokalhistoriewiki.no