Monumentet av dikterpresten Petter Dass skal stå klar på Raudholmgalten til årets Herøydager, og skal avdukes fredag 27. juni.
Det er billedhugger Frode Lillesund som over flere år har arbeidet med å uforme det 10 meter høye monumentet av Petter Dass som har fått navnet «Petter på skjæret». Ideen til monumentet ble lansert av initiativtaker Alf Knutsen for rundt 7 år siden, og har vært gjennom mange faser før den nå endelig skal stå ferdig til sommeren.
Lang prosess
Lillesund forteller at den opprinnelige planen var at monumentet av Petter Dass skulle ta utgangspunkt i en skisse som Gustav Vigeland hadde laget.
- Vigeland er en av mine store inspirasjonskilder fra min studietid, så jeg tok derfor utgangspunkt i den som Vigeland hadde laget. Etter hvert fant vi derimot ut at så lenge mitt uttrykk og min måte å forme skulpturen på ble liggende så tett opp mot hvordan Gustav Vigeland hadde gjort, så ville ikke jeg få den kunstneriske rettigheten til monumentet. Vi måtte derfor begynne helt på nytt, sier Lillesund.
- Vi måtte forkaste denne ideen, som vi begge syntes var veldig god. Alf fant da en artikkel av Matti Aikio fra Verdens Gang i 1901. Han beskriver en visjon om hvordan et slikt monument burde se ut. Når man leser dette, er det tydelig at dette var en stor inspirasjon for Gustav Vigeland. Det virker nesten som om han har skapt monumentet akkurat slik det beskrives i teksten. Den eneste forskjellen er at Gustav Vigelands skulptur har et mer lukket kroppsspråk. I Matti Aikios visjon hever figuren blikket og ser utover. Dette ga oss et utgangspunkt, og det førte til en lang ideutviklingsprosess som sikkert varte i et år, sier Lillesund.
Vokalisten og skuespilleren Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank Von Helvete, spilte Petter Dass i forestillingen «Petter» som Alf Knutsen har skrevet manuset til, og som ble satt opp av Nordland teater i 2018. Lillesund kom derfor på at han kunne prøve å få Hans-Erik til være modell for å prøve ut idéen til monumentet av Petter Dass.
- Det var pandemi og vi fikk låne ei kirke, og da stod Hans-Erik oppe på alteret og inntok de stillingene som jeg ønsket å prøve ut. Alteret ble også brukt som et podium eller en slags sokkel. Til slutt spurte jeg om han ikke kunne prøve å improvisere litt. Alf satte da på musikken fra kirkespillet Petter, og da gikk Hans-Erik rett inn i karakter. Han ble Petter igjen. Blant mange av bildene som ble tatt fant jeg særlig ett uttrykk som hadde den stillingen som jeg har holdt meg til siden, sier Lillesund.
Inspirert av myten om da Petter Dass rir på fanden til København
- Etter hvert dukket myten om da Petter Dass rir på fanden til København, og da begynte alt å falle på plass. I arbeidet med sokkelen byttet jeg derfor ut den nedre delen av skulpturen (elementet han står på) med den flyvende Djevelen.
- Min intensjon er jo ikke å lage en portrettfigur av Petter Dass, for man vet jo ikke helt sikkert hvordan han så ut. Jeg ville heller lage et monument over den myten vi sitter igjen med, og den skikkelsen som har beplantet seg i befolkningen.
- Det er jo mange ulike meninger om Petter Dass, og jeg vil jo ikke blande meg for mye inn i denne debatten. Det får historikerne krangle om, som de har gjort i mange år. Myten forteller jo også om en prest som inngår en pakt med djevelen, og det er jo også et dagsaktuelt tema. Det er jo ikke så langt unna det evangelistene i USA har gjort når de har stemt på Trump, sier Lillesund.
Etter dette startet modelleringen og skulpturen måtte forstørres opp i flere omganger. Til slutt har modellen blitt 3D-skannet og disse filene har blitt sendt til Kina for å bli støpt i bronse.
Uttrykk fra barokken
Lillesund sier at det har vært viktig for han å holde seg til det barokke uttrykket nå han skulle lage et monument av en prest som levde i denne tiden.
- Når man leser Petter Dass sine tekster så er de frodige og kraftfulle i sine beskrivelser, og jeg følte derfor at det barokke uttrykket passet best når det skulle lages et monument av en dikterprest som levde i denne tiden. Mine ferdigheter skiller seg fra de fleste andre skulptører her i landet, og det barokke uttrykket med mange detaljer er noe jeg har vært veldig opptatt av, sier Lillesund
Plasseringen viktig
Plasseringen av monumentet på Raudholmgalten, som nesten er overflødd ved flo sjø, har skapt debatt i Herøy på grunn av kostnadene og tilgjengeligheten. Det er forståelig at noen er bekymret for at så mye penger brukes på et monument som krever båt for å besøke. Et sentralt element i prosjekts visjon er «på et skjær», og derfor har det hele tiden vært meningen at monumentet skal stå ute i havet, uten forstyrrende elementer.
Da prosjektet ble endelig vedtatt i Herøy kommunestyre 15. juni 2021, var det med forbehold om ny plassering innenfor Herøy kommunes grenser. Svartskjæret, som opprinnelig ble foreslått og ligger i Alstahaug kommune, ble derfor uaktuelt, og en ny befaring var nødvendig
Valget av Raudholmgalten ble vedtatt av et enstemmig styre i Petter på Skjæret AS etter en befaring i september 2021, hvor flere alternativer ble vurdert.
- Jeg tente helt fra starten på denne ideen, og synes dette gjør monumentet enda mer spesielt. Det at det plasseres på et fløskjær gjør at monumentet kommer enda mer til syne. Omgivelsene rundt er også veldig flotte, sier Lillesund.
Konsert i forkant av avduking
Torsdag 26. juni under Herøydagan blir det satt opp en konsert i Herøy kirke der musikken til kirkespillet Petter skal framføres.
Et sammensatt kor med sangere fra hele Helgeland skal framføre sangene fra kirkespillet. Øyvind Ottesen fra Herøy skal være solist. Musikere blir Graham Stevenson (orgel), Christopher Eva (piano), Kjell Joar Petersen- Øverleir (kontrabass) og Elisabeth Turmo (fiolin). Det er kantor i Dolstad kirke, Øivind Mikalsen som skal lede det hele, og inviterer sangere til øvinger utover våren og sommeren.
Herøyfjerdingen vil komme tilbake med mer informasjon om konserten og avdukingen senere.
Fakta om Petter på skjæret
-
Petter på skjæret er et 10 meter høyt monument i bronse av dikterpresten Petter Dass som skal stå på Raudholmgalten i Herøy kommune (Helgelandskysten)
-
Kunstner er Frode Lillesund, Nesodden
-
Prosjektet tar utgangspunkt i en over hundre år gammel visjon (Publisert i Verdens Gang, 1901)
-
Initiativtaker Alf Knutsen skriver om bakgrunn for prosjektet
-
Petter Dass vil så midt i elementene med Syv Søstre som bakgrunn. Synsvinkelen til fjellkjeden vil være den samme som Petter selv hadde fra sitt barndomshjem på Nord-Herøy gård
-
Monumenter er beregnet for sjøfarende og sees best fra båt
-
Prosjektet koster 11 millioner kroner, og finansieres av offentlige og private midler
-
Prosjektet eies av Herøy kommune og organiseres gjennom Petter på skjæret AS
-
Monumentet vil stå ferdig i 2025
-
Kunstneriske konsulenter er Elena Engelsen og Ørnulf Opdahl
-
Historisk konsulent er professor Ronny Spans, universitetet i Oslo
Tidsplan:
2022
Kunstner Frode Lillesund fullfører sin lille modell (ca. 50 cm).
2023
Frode Lillesund jobber med sin store modell (2,5 m) i sitt atelier på Nesodden.
2024
Den endelige utgaven (2,5 m) 3D-skannes og sendes til støperi hvor den forstørres til fullskala.
Endelig størrelse blir 10 meter, og materialet er bronse.
Fullskalamodellen fraktes i containere med båt og deretter lastebil til Helgeland.
2025
Montører fra støperiet monterer monumentet på kommunalt kai, Herøy.
Monument løftes på skjæret i hel utgave sommeren 2025
Prosjektet kan følges på petterpåskjæret.no og på Facebook