Under feiringen var det tre ansatte som fikk tildelt hedersmedalje fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Dette er en anerkjennelse som gis til arbeidstakere med minst 25 års tro tjeneste hos samme arbeidsgiver. De tre som ble hedret var Heidi Nilsen, Arne Harald Nyrud og Torbjørn Hanssen.

Heidi Nilsen har vært en del av selskapet i 27 år og var den første kontoransatte. Under tildelingen ble Heidi tydelig rørt og trakk også fram sitt gode samarbeid med Johanne Solem som også er kontoransatt. Arne Harald Nyrud har vært ansatt i selskapet i 25 år og jobbet som dykker helt fram til i fjor. Den tredje som fikk sin utmerkelse var Torbjørn Hanssen som har vært med fra starten både som eier og ansatt.

Under markeringen på Brygga var også ordfører Elbjørg Larsen til stede og overrakte blomster og en gave fra Herøy kommune til daglig leder Robert Tønne.

Startet av Torbjørn og Trond i 1984
Det hele startet 6. august1984 da Torbjørn Hanssen og Trond Olsen kom i prat om dykking og dykkertjenester.

Vi har tatt oss en prat med Torbjørn og bedt han fortelle litt om selskapet som har satt Seløy og Herøy på kartet i så mange år.

- Jeg hadde begynt å jobbe på oppdrettsanlegget hos min far. Trond jobbet fremdeles i politiet, men var i ferd med å begynne å jobbe på anlegget til sin far. Jeg var under utdanning som dykker, og Trond hadde allerede tatt denne utdanningen i politiet. Det ble bare mer og mer dykking, og så ble det til at vi snekret oss den første flåten. Dette var en flåte på 6 x 8 meter med en påhengsmotor i hver ende. Dette var jo egentlig et litt rart prosjekt, men det var jo starten, sier Hanssen.

Torbjørn forteller at de senere fikk overtatt en hurtiggående politibåt som de hadde utstyret sitt i, før de senere fikk kjøpt ei skøyte fra Melbu i Vesterålen som de rigget om til sitt bruk.

- Vi hadde en del jobber, men fikk en større jobb mot slutten av 1985 da vi la en sjøledning fra Husvær til Sandvær. Denne vannledningen var på 6000 meter så det var en stor jobb for meg og Trond. Etter at vi hadde lagt vannledningen pågikk det ettersikring i det kuperte terrenget, der vi sikret vannledningen. Vi har derfor bokstavelig talt svømt 6000 meter fra Husvær til Sandvær. På denne tiden var heller ikke dykkerutstyret det store, men da var vi jo unge og spreke, sier Hanssen.

I 1987 fikk Torbjørn og Trond bygd båten Nautilus på Herøy Slip og Plastservice.

- Dette var i sin tid en ganske stor båt med en lengde på 15 meter og bredde på 6 meter. Den ble spesiallaget til vårt arbeid og utstyrt med vannjet-motorer slik at den kunne operere på grunt vann. Denne båten har det blitt gjort utrolig mange rare jobber på. Nautilus hadde vi helt til i sommer da den dessverre tok fyr. Vi vet ikke grunnen, og dette er rett og slette en stor sorg for meg. Siden jeg kom på kontoret brukte vi båten litt internt til småjobber som jeg kastet meg på når jeg ble lei av kontorarbeid, sier Hanssen.

Hanssen mener at investeringen i båten Nautilus var det som fikk fart på aktiviteten i selskapet. De kom seg da mer fram og fikk vist hvem de var, og da begynte de ogs¨å ansette folk.

- I 1997 fikk vi bygd båten Nautilus Survey som er 24 meter lang og 7 meter bred, og den har også fungert utmerket. På denne båten har vi i dag åtte ansatte som går turnus med fire på hvert skift, sier Hanssen.

Trond Olsen solgte seg ut av selskapet i 2006. og det synes Torbjørn var veldig synd.

- Vi hadde et supert samarbeid der vi begge to var drivere av selskapet. Etter dette kom det flere eiere inn i selskapet, sier Hanssen.

Mange spennende oppdrag
Torbjørn forteller at han legger mye ære i bedriften, og sier at de stort sett har fått til det meste. Det eneste de ikke klarte å komme i mål med var hevingen av den islandske tråleren Gudrun Gisladottir som sank i Nappstraumen 18. juni 2002. Torbjørn mener det var mange årsaker til at dette oppdraget ikke lyktes.

- Vi jobbet først for islendingene og det ble bare tull. Så tok Kystverket over hevingen og vi fikk oppdraget. Vi ville da helst avslutte hevingen og vente til våren når det ble bedre vær. Vi lå jo flere dager værfast enn vi fikk arbeide. Når vi begynte å løfte på den 78 meter lange tråleren ble det oppdaget en flenge i siden på den på over 30 meter. Årsaken var nok at den hadde ligget så lenge og gnagd mot bunnen. Vi ville fortsette hevingen, men Kystverket stoppet det, så den ligger der fortsatt, sier Hanssen.

Torbjørn forteller at selskapet har fått være med på mange spennende oppdrag i flere land.

- Vi har lagt vannledning på Svalbard, kabel på Island og Færøyene og kabel mellom Tyskland og Danmark. Vi har også lagt kabel i Sverige, og ellers jobbet veldig mye for Statnett. Statnett er en krevende kunde, men de er en sikker kunde å arbeide for

- Jeg pleier å si at jeg at jeg sover sammen med kjerringa og telefonen, for det er rett som det er at det kan komme oppdrag på natta. Skal man være med på dette så er man nødt til å være tilgjengelig, sier Torbjørn.

Skryter av selskapets ansatte og kona
Torbjørn skryter av sine ansatte og trekker også fram sin kone Anne-Berit som en helt vesentlig faktor for at han har kunnet holdt på slik som han gjør i så mange år.

- Det er viktig å heie på folket man har ansatt, og da spesielt i forhold til den kunnskapen som kreves. Man får alltids skifte av folk, og det må man bare akseptere, men vi har en grunnbemanning som det er veldig godt å støtte seg på når man får krevende jobber.

- Heidi Nilsen har vært ansatt i selskapet siden 1997, og jeg pleier å kalle henne for sjefen. Hun har kontroll på alt og følger med på at alt er på stell. Det går jo mye ut og inn av båtene dette er en veldig god støtte for oss og mannskapet om bord på båtene.

Robert Tønne (70) er en av eierne av selskapet og fungerer nå også som daglig leder. Under markeringen på Brygga fikk han overrakt blomster og gave fra selskapet i anledning hans nylige 70-årsdag.

- Robert sier at han bare er pensjonist, og bare skal være der midlertidig, men har vært der i snart to år. Han er meget dyktig med det finansielle og også en kar som setter seg godt inn i det vi holder på med, sier Hanssen.

Torbjørn som nå har blitt 65 år har foreløpig ikke noen planer om å gi seg, og håper på fortsatt drift i selskapet i mange år framover. Han har sønnen Jonas i selskapet som er veldig giret og engasjert, men det kan vel kanskje ikke forventes at alle legger ned så mye av sin tid i jobben.

- Min arbeidsdag begynner som regel halv syv om morgenen og varer til rundt klokka ti eller elleve om kvelden, men jeg har jo skyld i det selv. Grunnen til at det har blitt slik er at jeg synes det er spennende, og at jeg har en driv i meg til å holde på med det, avslutter gründer, eier og ansatt Torbjørn Hanssen i Seløy Undervannsservice.

Eierstruktur
Seløy Undervannsservice AS eies av Seløy Holding som Torbjørn Hanssen og hans selskap eier 49,99 prosent av aksjene i. Andre eiere i selskapet er Norhav Holding med 26,9 prosent, som styres av tidligere direktør Bjørn Johansen i Torghatten Trafikkselskap. Nåværende daglig leder Robert eier også 10,8 prosent i Seløy Holding gjennom sitt selskap Nemesis.

I november 2022 slo Seløy Undervannsservice seg sammen med Seaworks Kabel i Harstad for å bli mer konkurransedyktig i forhold til svingninger i markedet. Dette selskapet eier også Seløy Holding 50 prosent av. I følge nettsiden til Seløy Undervannsservice er det nå 55 ansatte, men dette er ifølge Torbjørn Hanssen medregnet de som er ansatt i Seawork Kabel.