Tirsdag 12. november ble den nye Herøysundbrua offisielt åpnet med snorklipping av fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø og ordfører Elbjørg Larsen. Etter at snora var kuttet var det ungene i barnehagen som fikk æren av å gå først over den nye brua.
Det sure været hindret ikke folk fra å komme til åpningsarrangementet for den nye Herøysundbrua som startet ved Coop Prix tirsdag klokka 12. Til arrangementet var alle unger i barnehagene og alle skoleelever invitert. Dette bidro selvsagt til et stort oppmøte, men også svært mange andre møtte opp og ville ha med seg bruåpningen. Etter at brua var åpnet gikk alle over brua til torget i Silvalen, der resten av programmet for bruåpningen fortsatte.
Fylkesråd for samferdsel Marianne Dobak Kvensjø sa i sin tale at hun syntes det var en stor ære å få markere åpningen av den nye Herøysundbrua, og at dette var en dag de lenge hadde sett fram til med forventning.
Den gamle brua skulle egentlig holde i mange år til
Kvensjø sa at bakgrunnen for prosjektet med bygging av ny bru var at det under arbeid med rehabilitering av den gamle brua ble oppdaget langt større skader på brua enn først antatt. Den ble derfor ilagt restriksjoner på bruk, og det ble anslått at brua hadde en restlevetid på bare tre til fem år. Den gamle brua fra 1966 skulle derfor fortsatt hatt mange leveår igjen, men det er det nok de færreste som sørger over. Som kjent har den gamle smale brua uten fortau skapt mange trafikkfarlige situasjoner, og da spesielt om vinteren når fullastede vogntog fra Mowi har fått problemer på det glatte føret. Kommunen har derfor i lang tid hatt et sterkt ønske å få ny bru på plass.
- Det ble med dette raskt klart at det hastet med å få bygd ny bru, slik at ikke Herøy kommune risikerte å bli delt i to. Den gamle brua har fungert som trafikkåre fram til nå, takket være overvåkning, forsterkning av brua og lysregulering av trafikken. I dag er heldigvis dagen kommet for at den gamle brua helt kan avløses fra sin funksjon som bindeledd i kommunen.
- Den nye Herøysundet bru er en imponerende ingeniørbragd, og en livsnerve for lokalsamfunnet. Med sine 138 meter lengde, to kjørefelt og et 2,5 meter bredt fortau, vil denne brua sikre trygg og effektiv transport for både kjøretøy og fotgjengere. Brua er bygget i stål og betong og har en seilingshøyde på 9 meter. Den er bygget for å vare i 100 år, og vi er stolte av å kunne tilby en så robust og fremtidsrettet løsning, sa Kvensjø i sin tale.
«Den hvite bro»
Kvensjø fortalte at den nye brua har fått et nytt og utradisjonelt design, betegnet som «sprengverksbru», noe som innebærer at den har en dobbelt understøttende konstruksjon.
- Brua har fått tilnavnet «Den hvite bro» i lokalsamfunnet, og er meget iøynefallende og vakker. Det er neppe noen tvil om at denne brua allerede har etablert seg som et landemerke i Herøy. Brua er designet av firmaet «Degree of freedom», som har både norsk og internasjonal tilknytning, sa Kvensjø
Eget forskningsprosjekt på gammelbrua
Parallelt med arbeidet med nye brua foregår det et forskningsprosjekt hvor Nordland fylkeskommune deltar sammen med en rekke utdannings- og forskningsinstitusjoner, hvor den gamle brua blir undersøkt for å etablere framtidig beste praksis for reparasjon. Det er forventet at dette prosjektet kan få stor betydning i framtida med tanke på vedlikehold og mulighet til forlenget levetid på eksisterende bruer langs norskekysten, noe som kan gi vesentlige besparelser for samfunnet.
Kostnadsramme på 270 millioner kroner
Byggingen av brua ser ut til å holde seg innenfor en kostnadsramme på 270 millioner kroner, noe som også inkluderer kostnadene med å rive den gamle brua. Det har vært god framdrift i prosjektet og brua kan åpnes i henhold til revidert framdriftsplan.
- Jeg vil rette en stor takk til alle som har bidratt til å realisere dette prosjektet. Nordland fylkeskommune sin egen byggherreorganisasjon har lagt ned en stor innsats i prosjektet og det har vært jobbet meget godt. Fra de første planleggingsmøtene til den siste bolten ble skrudd på plass, har dette vært et resultat av hardt arbeid, samarbeid og dedikasjon. En spesiell takk går til Peab Anlegg, som har utført byggearbeidene med høy kvalitet og presisjon. Deres innsats har vært uvurderlig.
- Den nye brua er et stort løft for Herøysamfunnet og Nordland fylkeskommune, den er meget viktig for næringstransport og gir økt trafikksikkerhet, ikke minst for myke trafikanter. Gode og trygge vegforbindelser er viktig for å sikre vekst og trivsel i regionen. Jeg er svært fornøyd med at Nordland fylkeskommune har fått til dette prosjektet, og vi ønsker å fortsette arbeidet med å forbedre infrastrukturen i fylket vårt, til beste for alle innbyggere. Tusen takk for oppmerksomheten, og gratulerer med dagen, avsluttet Kvemsjø
Mye har skjedd, men bru til Brasøy og fastlandsforbindelse må på plass
Ordfører Elbjørg gratulerte alle sammen med ei ny flott etterlengtet bru som det har jobbet poltiksk med å få på plass i svært mange år.
- Dette er en stor dag for Herøy kommune som vi har ventet lenge på, og gratulerer til alle sammen for et aldeles praktfullt byggverk av ei bru. I dag er det også en god dag for trafikksikkerhet, for i 2008 vedtok kommunen å betale for skoleskyssen for alle skoleelever over den gamle brua i trafikksikkerhetens tegn. I dag er det slutt på dette, og det er også en milepæl, så det er flott og symbolsk at ungene var de første som fikk gå over den nye brua, sa ordfører Elbjørg Larsen i sin tale.
Larsen trakk fram at det hadde skjedd mye i Herøy siden 60-tallet og fram til i dag, men at det fremdeles gjenstår flere samferdselsplaner som må realiseres.
- I 1964 fikk vi Tennsundbrua, og Pareli sluttet å ro folk over Herøysundet i 1966 når Herøysundet bru kom på plass, og folk fikk en helt ny hverdag. Fergeleiet på Engan ble åpnet og det kom en ny ungdomsskole på Sør-Herøy, og etter hvert ble kretsene Øksningan og Seløy knyttet sammen med bruer. Brasøy og Husvær ble knyttet sammen med bru og i 1999 kom brua over Åkviksundet slik at Herøy og Dønna ble knyttet sammen. Biltrafikken har vokst ufattelig mye på disse årene, men det var og er en rivende utvikling.
- I dag er det også mye som skjer i kommunen og vi liker å kalle oss framoverlente. I tillegg til ei trafikksikker bru over Herøysundet har det nå kommet lysregulering på flere bruer i regi av fylkeskommunen, og det har også kommet mye ny asfalt på de fylkeskommunale veiene. Samferdsel har stor betydning for oss i Herøy og fylkesråden er heldigvis godt kjent med mange planer framover. Bru til Brasøy og fastlandsforbindelse til Alstahaug må komme hvis vi skal utvikle oss. Bruer binder folk sammen, bruer binder kretser sammen og bruer knytter kommuner sammen. Det er framtida vi skal være sammen om og det er i lag at vi får det til. Jeg ønsker derfor samferdselsråden tilbake når det skal klippes flere snorer i framtida, men i dag skal vi glede oss over den nye flotte Herøysundbrua, avsluttet Larsen til applaus fra de frammøtte.
Flere kulturinnslag
I tillegg til taler var det også flere kulturinnslag under arrangementet som fylkeskommunen hadde stelt i stand i forbindelse med åpningen av den nye brua. Unger fra både barnehage og skole bidro med flott sang og Linea, Eva og Ronja fra kulturskolen framførte to sanger som de flinke elevene hadde skrevet selv. Herøy Musikkorps var også på plass og spilte både under selve snorklippingen på brua og under arrangementet i Silvalen.
Arrangementet ble avsluttet med at det ble servert kaffe og kaker inne i kontorlokalene som har vært disponert av byggeledelsen fra fylkeskommunen. I tillegg ble det også delt ut juice og frukt til alle unger fra barnehagene og alle skoleelever.