Trafikktallene fra Fergedatabanken viser at det har vært en voldsom økning i fergetrafikken til Herøy og Dønna de siste årene. Ekstra bekymringsfullt er det at det i fjor var en nær dobling i antall gjenstående biler fra året før.
Yngve Magnussen har gjennom flere år fulgt med på trafikktallene for fergetrafikken til Herøy og Dønna. Som tidligere leder for Høyre i Herøy var han med i Helgelandsrådet, der han var medlem av rådet for samferdsel.
Oversikten som Yngve har hentet fra Ferjedatabanken viser at det i 2019 ble transportert 184 451 personbilenheter (PBE) på ferjesambandet Søvik-Herøy, mens det over til Dønna fra Sandnessjøen ble fraktet 160 378 PBE. Samlet trafikk på begge fergesambandene var derfor på 344 829 personbilenheter. Tallene gjelder trafikken totalt, og inkluderer også anløp til Austbø, Brasøy og Løkta.
En personbilenhet tilsvarer én personbil, og andre kjøretøy blir omregnet til personbilenheter basert på deres størrelse og påvirkning på trafikken. Et vogntog tilsvarer derfor flere personbilenheter på grunn av sin større størrelse og lavere manøvrerbarhet.
Mest trafikkerte fergesamband i Nordland
I 2024 hadde trafikken økt til 268 231 PBE i Herøysambandet, og 195 736 PBE i Dønnasambandet. Samlet gir dette en trafikk på 463 967, noe som innebærer at det har vært en økning fergetrafikken på i 34,5 prosent på fem år.
Det går også fram av statistikken at fergetrafikken til Herøy og Dønna er den største i Nordland, både når det gjelder fylkessamband og riksveisamband. Til sammenligning hadde riksveisambandet mellom Bognes og Lødingen 439 562 PBE i 2024, og Bognes - Skarberget 326 807 PBE.
Dramatisk øning i antall gjenstående biler (PBE)
Magnussen har også med tallene for gjenstående biler, og de viser en dramatisk økning de siste fem årene. Mens det i 2019 var 551 gjenstående biler, hadde dette økt til 6984 i 2024 for Herøysambandet, noe som tilsvarer en økning på over 11 ganger. Dønnasambandet hadde 4340 gjenstående biler i 2024, mens de i 2019 bare hadde 226, noe som viser en prosentvis enda verre utvikling.
Samlet på begge sambandene stod det igjen 11324 biler i 2024, og dette er nesten en dobling av forrige rekord som var fra 2023. Til sammenligning var det 3930 gjenstående biler i riksveisambandet mellom Bognes og Lødingen, noe som betyr at det nesten var tre ganger flere gjenstående biler til Herøy og Dønna.
Det kan selvsagt være noen usikre tall ute og går, men tendensen er uansett at det har vært en dramatisk økning i antall gjenstående biler på fem år, og spesielt det siste året.
Bedring med større ferge
Siden det kom inn en større B-ferge i Herøysambandet viser oversikten til Magnussen at det har vært en vesentlig bedring når det gjelder antall gjenstående biler de siste tre månedene av 2024.
Vi ser også at sommertrafikken i juni og juli hadde vesentlig høyere tall i antall gjenstående biler på begge samband.
Fastlandsforbindelse må på plass
Yngve jobber nå som avdelingsleder for filetproduksjonen til Mowi, men har tidligere jobbet med logistikk i samme bedrift. Han forteller at det er en kapasitet på 400 til 450 tonn hver dag. Dette innebærer at det går 20-25 biler inn og ut av fabrikken med hel fisk og filét hver dag fra mandag til torsdag. Fredager har de litt lavere produksjon med rundt 280 tonn.
- I tillegg går det også fort 2-3 biler med biprodukter hver dag, og så har vi alt av annen transport som skal til fabrikken. Dette gjelder bare Mowi, men så har vi jo resten av trafikken som er avhengig av ferge. Vi har pendling og matvarer som skal inn, og så har vi jo en rekke andre bedrifter som er avhengig av ferger, sier Magnussen.
Magnussen er klar på at det eneste som kan løse trafikkutfordringene i framtiden er at det kommer en fastlandsforbindelse.
Ønsker en tredje ferge i sommermånedene
Ordfører Elbjørg Larsen synes det er bra med statistikk som viser trafikkutviklingen i fergesambandene.
- Tallene viser at vi har fått en forbedring etter at vi fikk inn en større ferge i B-ruta, men vi står foran en sommersesong, og da har vi spilt inn hvor viktig det er å få inn en ferge nummer tre for å få avviklet trafikken. Da tenker vi på sommersesongen for å få avviklet turisttrafikken kombinert med næringstrafikk og pendlertrafikk. Statistikken viser jo at det har vært en voldsom økning i sommermånedene. Vi håper derfor at fylkeskommunen har tatt signalene om en tredje ferge på alvor, sier Larsen.
Ønsker omklassifisering til riksveisamband
Larsen er klar på at tallene viser at det for hvert år som går blir mer og mer tydelig at en fastlandsforbindelse må på plass.
- Fergekapasiteten må derfor dimensjoneres opp i påvente av fastlandsforbindelsen. Fylkesrådet har vedtatt at det skal søkes om omklassifisering av fylkesveien fra E6 og fergesambandene til Herøy og Dønna til riksveisamband, og dette blir sannsynligvis vedtatt av fylkestinget. Etter dette er planen at fylket og de berørte kommunene skal reise til Oslo for å fortelle hvor viktig denne saken er, sier Larsen
Larsen understreker at fergesambandene fra Herøy og Dønna, samt veien inn til E6, er en svært viktig transportvei av nasjonal betydning med betydelig verdiskaping. Det er derfor det er et ønske at denne veien og fergesambandene til Herøy og Dønna blir omgjort til riksveisamband, for på denne måten å kunne utløse større ressurser.
Mindre avvik i tallmaterialet
Dersom en søker i Ferjedatabanken vil en finne mindre avvik fra tallene som Yngve Magnussen opererer med. Årsaken til dette er at det har kommet noen mindre etterjusteringer etter han har lagt inn tallene rundt den 15. i hver måned. Uansett utgjør dette minimale forskjeller.